::Wallahi Watallahi Wabillahi::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

:: Here is my journey! ::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Wednesday, December 28, 2011

another day




Assalamualaikum warahmatullah

*dang dang dang!!!!*

I am activating my fb back[tak istiqamah. booooooooooooo]

actually, I don't keep/have my password for my fb .

all this while, saya deactivate and kwn saya yg pegang her new password for my fb



nak dijadikan crita,, lepas exam CVS hari tu, saya ni terasalah nak bukak fb. so saya suruh di key in password dan activate la fb saya. so I thought 1 mlm jadilah . melagha...
tp dia tidur awal mlm tu dan saya hanyut dlm fb . bila nampak dia tidur, saya teruskan je main fb. then sampai hari ni....*dang!* [ketuk kepala sendiri]

memandangkan dia exam esok & lusa, saya x brani ckp suruh dia deactivate balik. so saya tak log out fb for a few days. *dang dang dang*

lepas exam la saya suruh dia deactivate balik. huhu. troublesome....

tu je la nak ckp.

now, I am fighting for my new block. RENAL & REPRODUCTIVE SYSTEM


Guess what, saya tak aim apae2 kali ni. kalau previous block, saya ckp, "mesti lebih RAJIN...bla bla bla... sekali.....bbbrrrrrrrrrr"


sekarang, saya belajar ikut fitrah diri sendiri. nak rajin, sila. nak malas, sila jygak tp jgn la selalu....sbb saya tak nak pressure sendiri. time previous block, I was pressuring myself too much I guess sampai on the day of examination, saya sakit kepala yang teramat [really]. Alhamdulillah tak pengsan...time exam, yg lawaknya, blh saya tidur time org tgah syok jwb paper.
walaupun saya dah hbs jwb, tp rugilah saya tidur sedangkan masa tu boleh guna utk check balik.
tp dah kepala sakit sangat....nampak lecturers dok pandang saya. muka mcm nak pengsan kot. *panggggg*



so pengajaran utk diri saya, jgn seksa diri sendiri terlampau. geramnya dgn diri sendiri sbb seksa anggota bdn.

Astaghfirullah


wassalam



Thursday, December 22, 2011

:::Many stories to share part 2:::

Asalamualaikum warahmatullah...

I'm back!Alhamdulillah. dgr tajuk tu mcm tak nak baca dah kan...byk benau....tapi, saya dah buat numbering dah......

1.exam habis. good.....
--> Alhamdulillah...walaupun saya tak minat [suam-suam kuku], dgn block CVS & Respi ni, whatever it is, habis jugak kan...ALhamdulillah....dan utk masa dpn, saya x berminat pun nak further study jd cardiologist.[err...agak boring di situ]... dan saya dilanda sakit dlm waktu exam[throbbing pain yg teramat]...
hmm....takpe lah....sakit tu kan dtg dari Allah....

2.expression-less
--> DAN ini adalah salah satu azam tahun baru saya[time ma'al hijrah hari tu]...
--> saya berazam nak jd more expression-less dgn kaum adam di fakulti perubatan kat sini dan kat mana2 je lah...[dan saya harap dorang fhm la...bukannya saya benci dorang atau tak hard-up nk tgok dorang..tp itu kira barrier antara kami...dan saya terkesan dgn kata2 ustaz nazri raihan...dia ckp didik nafsu lelaki tu dgn akhlak kita...so mcm mana nak berakhlak tu? fikir2 lah sendiri...tepuk dada tanya IMAN....


3.I am Kak Sath!
--> actually saya ada byk versi nama ...kwn2 kat labuan panggil mcm ni..kwn2 kat sini panggil mcm tu...so tambah lagi sahabat blog sorang ni bg nama sath kat saya...
--> honestly, my first impression "hmmm....what the......[?],...tp bila tgok balik...sedap jugak nama sath ni...tp saya tambahkan "Kak" kat depan nama tu ...to create a barrier...[as usual]
--> walaupun saya tak tua tp takpelah....anggaplah saya seorang yg berumur 30 tahun ...
--> so kalau saya happen pergi somewhere kat selangor or KL, kalau ada seseorang panggil org Kak Sath, wajarkah saya pandang?[dgn bajet perasan saya lah tu?][?]

4.Ustaz nazri + Gaza mission
--> so baru2 ni UNIMAS ada anjur program Mission for Gaza....pencarian 1000 sukarelawan...
--> excited nya...tp dorang buat group kat facebook
--> I was like "what the.....[?]... await buat guna facebook? ape daa....ke saya yg tak moden...so agak sedih di situ...saya nak sangat join benda tu...tp utk ada facebook...err.......better not kot...


5. solehah utk tlg ibubapa. lelaki[tak layan~~~]
--> saya selalu reflect balik kat diri sendiri...."kau ni bajet solehah kan....."..."kenapa nak jadi solehah ? solehah lah sangat..."
--> saya slalu fikir ...saya takut kalau saya bukan lah org yg solehah , saya takut jika saya bukanlah seseorang yg berusaha utk jadi solehah.....
--> saya nak jadi solehah....
--> ustaz kazim pernah ckp dlm ceramah beliau..."anak yg solehah boleh bantu ibubapa dia kat akhirat...boleh jd jiran Rasulullah..."
--> subhanallah..betapa ganjaran Allah utk wanita solehah
--> so reflect balik kat saya...saya nak jd solehah utk bantu ibubapa...utk lelaki? skrg tak selagi mana saya tak ber'tittle' ISTERI

6. driving [chill~~~]
--> wow...saya dah boleh drive kat kuching ni...
--> masa balik rumah hari tu time cuti, ada cuba drive...abang saya kat sebelah cakap "ni x pass lagi ni...x leh lagi ni...bla bla bla.....sedih...
--> it's ok....kalau kancil boleh saya dengan konpiden nya drive...

-->it's good to preserve your aurat.
-->persetankan [ergh...dramatic nye ayat]
--> si pulan tu pakai tudung, hati *^%$$^&*
-->si pulan tu dop pakai tudung, tp hati terbaek wok!
--> susah la...yg penting saya rasa & 100% percaya jika hubungan dgn Allah tu kuat, insyaallah akhlak tu akan bersih....[tak kira la time zaman jahiliyyah dulu mcm mana...gelak sampai terkeluar anak tekak...time tu hubungan dgn Allah so-so je kan...MasyaAllah]
--> so sentiasalah baiki ibadah dan hubungan dgn Allah...dan contohilah Rasulullah punya akhlak dan kehidupan baginda...

-->I miss you,mak...
--> saya selalu nampak makcik2 cleaner...saya kesian tgok dorang....sepatutnya dlm usia dorang senag lenang duk kat rumah....hmmm.....rezeki Allah dan Takdir Allah tu utk hamba2 Nya berbeza....


so, nah ambik satu ayat ni...

Maka apakah kamu mengira bahawa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?
Maha Tinggi Allah, Raja Yang Sebenarnya.Tidak ada tuhan selain Dia.Tuhan yang mempunyai ARasy yang mulia [Al Mukminn 115-116]



Wednesday, December 14, 2011

Kekaguman melanda



Assalamualaikum warahmatullah

entah kenapa saya rasa nak tulis pasal sorang lecturer saya.
dia psychiatrist [dah bertaraf Professor..:)]

sebelum ni kalau time kelas dia, yg muka2 duduk depan ni[ saye ke???] akan pindah g belakang. mksudnya, kenapa kami ni dah mcm main hidden and seek ni sbb dia suka psycho org. bahaya kalau semangat lemah. tak pasal2 kantoi menipu atau kantoi x habis belajar ke...sebab walaupun dia psychiatrist tp dia dh mcm physiologist pun ada...anatomist pun ada...bab2 anatomy otak no.1 [TERBAEK!] .

saya pernah kena tanya satu soalan sampai saya tak rasa nak dok depan dah time kelas dia.[huhuhu]. tp ada jugak time nasib baik saya dapat la jwb satu dua soalan, buatkan dia senyap. [ni tak bajet terer ke ape.. tp at least dia tak ada point nak hentam balik]

kalau org lambat dtg kelas dia, x sah kalau tak kena panggil g depan kena soal jwb pastu baru blh duduk.

and kalau tak psycho org, dia slalu panggil nama org randomly jwb soalan dia. dok belakang pun kena, dok tgah pun salah apatah lagi dok depan kan...huh

and dgn izin Allah dia pergi haji tahun ni...wow ...Prof. F g haji!!! [Alhamdulillah]

and baru2 beberapa minggu lepas dia balik ke Malaysia and ke fakulti...
TAU TAK...

kawan saya : tadi terserempak dgn prof F. dia pakai songkok...
saya : alhamdulillah...wah wah wah!




and semalam dia masuk kelas saya. truly. dia pakai songkok. nak crita sikit, saya tak boleh control my facial expression langsung[ terasa dummy di situ]...yes...saya tak boleh kawal tahap senyum saya...oh...kalau dulu heart breaking. sekarang heart melting. JGN SALAH FAHAM di sini...heart melting sbb tgok imej islam yg dia bawak. boleh kira dgn jari...berapa kerat professor [dlm bidang perubatan] yg berimej islam kat malaysia ni[ setahu saya sikit la...tapi tak tau pulak kalau tidak setahu saya berapa ramai]...dan amazingly, dia dah tak psycho dah...sekarang tanya yg light2 je...kalau org jawab sememeh je...dia siap tlg jwb balik soalan yg dia tanya...

wah wah wah...Alhamdulillah!!!! sekali lagi [dan utk ke berapa kalinya saya jatuh cinta dgn Islam...] . Islam is beautiful...ajar penganutnya yg betul2 ikut ajaran Islam utk jd seorang yg superb baik, superb genius...of course absolute example is Prophet Muhammad Peace Be Upon Him...dan utk situasi yg saya ceritakan seperti di atas, Prof F. dgn berani dan berwibawanya tunjukkan imej Islam walaupun dia tau org akan gelak dia ke...ape ke...

to me, saya bangga dgn dia...[sekali lagi...Terima Kasih Allah....] ....
masa kelas tu, malunya saya, ada jugak dia terperasan saya senyum2. [takut pulak dia salah faham saya ni just being sarcastic dgn imej dia]...oh tak.....saya honestly kagum, I was impressed not being sarcastic or make fun on him...walaupun imej dia 'asing' tetapi itu bukanlah 'asing' dalam pandangan Allah. Please Allah not others.

Islam itu datangnya dalam keadaan asing dan pulangnya dalam keadaan asing. Dan beruntunglah orang yang berkeadaan asing itu...









Friday, December 2, 2011

:::Ingin ke sana semula. terbang mengutip semula semangat ..:::







Assalamualaikum warahmatullah...

jam dah 1.36am. mata saya tak dapat lelap jugak....hmmm.... byk dosa kali sampai x blh tidur..

hmmm....

saya ke surau utk conduct usrah..terjumpa dgn sahabat al-irfaan time di matrik.[mariana amit...yes..I've met her]...bila balik ke bilik...terkacau jugak memori dgn kenangan di sana....rindu..[hanya itu yg mampu terungkapkan...]

seriously, Labuan [specifically KML] akan jd salah satu destinasi saya pada masa depan...mungkin sbg tempat percutian bersama keluarga...atau pilihan utk saya berbulan madu...atau tempat saya akad nikah[surau al irfaan...hehe...perhaps so...]

seriously, surau al irfaan merupakan salah satu tempat favourite saya...x pernah sya jumpa tempat yg begitu...hmm...tenang...tenteram....saya ngaji kat sna, even study pun stay sampai mlm2 kat sana...wow. hebat....

seriously, saya rindu dgn apa yg Allah hadiahkan saya sepanjang setahun disana...
sahabat2 saya...teman sekuliah...sahabat selajnah....mushroom family...roommies...
even makcik2 cleaner...hehe...

seriously, saya bukanlah pelajar 4flat[oh yeay] dan bukanlah pelajar yg PERFORM time tutorial..saya ketua lajnah akademik, tp saya TIRU tutorial kawan saya [jika x pandai buat lah!], tp most of the time saya tak pandai buatlah...hehe...nasib xde sahabat seusrah satu tutorial dgn saya...

[among semua, saya je tak layak utk pegang jawatan ni..tp dorang tetap terima kehadiran & kewujudan saya unconditionally...thank you .hmmm]

seriously, saya rindukan semangat 'perjuangan Islam' yg sahabat2 al irfaan tunjukkan...baik masa buat program apa pun..baik sorang lecturer pun x nak support kami, kami mampu buat semua...kat sini...[bukan nak compare la...], tp saya rasa muslimin kat sini...hmmm...perhaps....
menyebabkan saya berfikir, yg....kadang2 muslimah kena bergantung dgn kekuatan diri sendiri...itu yg terjadi...well, saya kena biasakan & kuatkan diri...walaupun dah hampir 2 thn saya tinggalkan al irfaan, last tu, dgn airmata yg saya tak mampu tahan dah...time lambai sahabat2...oh..it was...too sad to be remembered huh?..hmmm...





seriously, kat sini saya kecewa[?] , mungkin dgn ketidaksemangatan muslimin..[huhu...rasa nak cry ...?...better not....]..maksud saya bukan sbb perlu adanya al amin, arraffie, dan yg lain2 utk ada di kolej perubatan ni..tak...tp semangat dorang kalau boleh dikirimkan kat setiap lelaki islam kat sini...[tak boleh berkalau-kalau.....itu ketetapan Allah...I have to accept it...]. kat sini...bukan nak complain, tp seriously, everything dorang rasa dorang tak mampu buat, they simply hand the works over muslimah....why don't they give it a try first? [saya pun tak faham....terlalu manja dalam perjuangan? manja sangat...I mean manja always count on others 100% sedangkan they're really capable...]..saya harap dorang semangat lagi lagi lagi....

"... dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu darinya..." (Ali-'Imran: 103)

seriously, saya tak mengutuk. saya nampak usaha dorang jugak...namun terlalu perlahan utk saya jangka....semangat tu....perlahan.hmmm...

kat sini jugak, saya hilang totally slang sabah saya...walaupun time kat KML, saya semangat sgt nak ikut and mimic their slangs. oh...too fun...but now, saya cakap semenanjung...oh...too sad! entahlah...everytime saya try nak ckp sabah, saya sendiri frust sebab dia tak keluar ...frust....adakah hilangnya slang tu bermakna semakin pudar kenangan saya?[oh..I need Al Irfaan so badly..huhu]

sahabat2 muslimah saya, bibut,rang,ena hijau,tura,mea,pijut,masrah,me ce',musdalia,imah dan ramai lagi yg lain, oh saya rindukan anda...saya rasa benda yg paling takut suatu hari nanti jika saya lupa nama2 anda...oh too bad...harapnya tak...saya akan pahat dalam2 all those names. kalian...hmm...byk ajar saya benda yg saya tak tahu....terima kasih....kalau dtg sarawak, don't hesitate to text me..or just call me... kat sini kan, hmm...kat sini...korang tau susahnya nak tegakkan Islam...we did a cold fight with our seniors...[senior lelaki]...perang dingin...huh...berani kan? hehe...senior kat sini[heh...it's tiring me to think about them...]...kan bagus kalau letak satu umur je kat sini....tak payah ada senior-junior...that would be much fun!

and after saya keluar KML, I was once mistaken for .... to be someone that the person likes or liked?? [saya akan padam ayat ni kalau it's too cheesy]...but indeed I was not really understand anything about ikhtilat? yes, now Insyaallah...I get what it is. and for that reason, I deactivated my facebook. I better not giving in to any unpredictable feeling? better not...[oh...what's with this confession! cheesy!]..and saya harap sahabat2 pun hold the ikhtilat concept....that's what I've struggling for. to have a better definition . and I think that in a way, Allah definitely will give me the best guy.. so,currently I am closing my heart for any guys. tutup hati jom? hehe...bila sampai masa, then barulah......................................

dan apa yg memorable bg saya, one of them was masa kita ikut kem di pulau Penyu,kan? heh..
kenangan buruk-manis bercampur. actually, I really hate those activities. tp bila saya fikir, seronok jugak...masa jalan sorang tgah mlm, takut...but then, ..hmm...yg saya pasti org depan saya memang tak tunggu selangkah pun, bawak diri sendiri jak. oh..too bad huh?

last words, tetiba teringat korang semua...and I couldn't able to say it out loud...THANK YOU ALLAH made me met with them....hope we can meet up in the future...or if impossible, let's create a space for us to meet in His Greatland....in His Jannah...Insyaallah...struggle for that...otak no , hati ni...akan ada nama2 kalian selagi saya adalah saya...biiznillah...

wo ai ni men...xie xie....


Friday, November 25, 2011

DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN

Assalamualaikum warahmatullah

DOA AKHIR TAHUN

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.

DOA AWAL TAHUN

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.

Ma'al Hijrah

Alhamdulillah...
Assalamualaikum warahmatullah... my loyal readers.

Happy New Year my muslim's brothers and sisters.

Ma'al Hijrah? anyone?

Ma'al in a word means 'together' or in malay 'bersama'.
Hijrah means migration or in malay 'perpindahan'

Ok. So, Ma'al Hijrah, in a way means 'Migrate together' .

Literally it means - migration and celebrates Prophet Muhammad's migration from Mecca to Medina. Therefore, it is a time for a new beginning, a change from bad to good and a chance to re-evaluate one's life and direction.

Ma'al Hijrah also known as Awal Muharram. Muharram is the next month in Hijri Calendar.

Don't you think Islam is beautiful in and out?
You can't even find any other religious except Islam that preaches its believer to migrate/change to a better one from the bad one. to a more better person from a better person. BEAUTIFUL!

It's time to review back what did you do for the entire year before we're pacing a new year with all the strength and hidayah that Allah has given us..
Did you help Islam with all your heart? with all your money? with al your energy and strength?
Did you ask for Allah's forgiveness for all the sins that you've mischievously done?
Did you ever thank Allah for all the rahmah/blessings and ni'mat that He unconditionally provides us with?
Did you ever hurt your parents, family and friends?
Did you ever feel hurt and painful when it comes to think about our brothers and sisters in Palestine? For at least once?????

Thank you Allah...




Wednesday, October 19, 2011

:::Bila saya fikir-fikir balik...:::

Assalamualaikum warahmatullah...

Alhamdulillah...syukur kepada Allah kerana masih memberi kesihatan, kemampuan, roh, nafas dan segalanya yang ni'mat yg Dia kurniakan kepada saya...saya masih lagi bergelar seorang anak, pelajar, sahabat, mampu lagi menulis blog...and the list goes on.....



utk jd sistematik, saya bg nombor my points for today:
1. Bosankah saya?
2.jom... edar risalah!!!
3. Masalah PERASAN!

Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak ugama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya. [Al-Ankabut : 69]


1. Bosan kah saya?

*kdg2 saya terfikir, BOSAN kah saya dgn semua ni? cepat2 saya istighfar semula.... Ini jalan yg Allah takdirkan utk saya....bahkan saya gembira Allah takdirkan saya di sini....kenapa saya begini??? cuba muhasabah diri sendiri....jahatnya saya..... cepat2 hilangkan perkataan BOSAN dari otak...kalau tak, memang boleh patah semangat!

* byk kali saya terfikir, walau berdozen perkataan syukur terluah di hati atau bibir, manusia slalu akan mengeluh...memang manusia suka mengeluh bukan? memang manusia diciptakan dalam keadaan [bersifat] keluh kesah..saya lah salah seorangnya....utk itu, azam saya....minimise kan mengeluh....kenapa tidak terus zero mengeluh...???sbb saya tahu, manusia ni tak boleh berubah drastik...tak boleh secara drastik...mungkin boleh cuma mungkin ada masalah dalam istiqamah kelak...kita ni walau mengeluh tak terluah di bibir, xde pun bunyi mengeluh nya pun, tapi hati kita kan transparent di depan Allah...malunye dgn Allah...[seriously!]......wallahualam...
Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu melahirkannya, nescaya Allah mengetahuinya; dan Ia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. [Ali imran : 29]

*fikir balik...renung ayat di atas, nampak sangat kita ni transparent di hadapan Allah, kan???

2. jom... edar risalah!!!

* saya tgah duduk mkn dgn sahabat saya...
* saya bertanya" jom...kita edar risalah..."
*"x cukup keberanian ..."
*"jom la......bukan dorang mkn kita pun kalau kita bg dorang...risalah tutup aurat ke...risalah solat jumaat...bla bla bla..."
* " ....."

* saya pun terfikir, ermmm....best nya kalau buat risalah then distribute kat org...ala...mcm dorang promote celcom tu... baik buat risalh...ada jugak paedah nye...insyaAllah,...saya akan buat jugak benda ni walau saya sorang...semangat ! sbnrnya..attempt 1 dah dibuat...dan alhamdulillah...xde lagi orang maki hamun saya...cuma dorang senyum2 malu adalah.....saya pulak mcm bertanding marathon pulak lepas bg dorang sbb perasaan nak jalan cepat , nak lari dari dorang tu memang beyond my control...reflex!!!
ni kiranya attempt 2 la nak distribute risalah...cuma mungkin kuantiti akan digandakan...

*stkat ni, itulah plan dakwah saya... saya ni x mampu lagi tlg saudara palestin kita...nak tlg perangi MURTAD pon x tau mana channel nye....walaupun saya tau parahnya penyakit umat islam skrg....

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.[Surah Muhammad : 7]

Dan sesiapa yang berjuang (menegakkan Islam) maka sesungguhnya dia hanyalah berjuang untuk kebaikan dirinya sendiri; sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatupun) daripada sekalian makhluk.[Al-Ankabut : 6]

*seseorang telah menghadiahkan saya buku. tajuknya " superwife...supermom...superwomen..." buku ni not bad at all...

*byk kisah superwomen cthnya isteri2 Nabi dalam buku ni.....dan sungguh mereka sgt SUPER dalam menjadi tonggak belakang agama....! I wanna be like them!!!!

Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.[Ali imran : 31]

3. Masalah PERASAN "___"

"Why do you want to know whether he likes you or not?" said Bro. Nouman Khan

* it's true! betul betul betul... I myself having countless self-conflicts.
*biasalah tu, sbg manusia kita tak terlepas daripada merasa PERASAAN PERASAN [?]
*Perasan ada org benci kita ..
*.perasan ada org tak hard-up dgn kita[KONON]
*perasan ada org SUKA kita [ni yg slalu =) ]
*perasan ada org sindir kita
*dan byk lagi jenis2 perasan dalam diri manusia ni....

dan PERASAN yg saya nak tekankan ni adalah PERASAN ADA ORG SUKA DGN KITA [!!! = INFECTIVE STAGE]
*Bak kata Bro. Nouman dalam tazkirahnya...."kenapa sibuk nak tau dia suka kita tak? itu yg jadi permulaan kpd masalah hati" Lebih kurang mcm tu la translationnya....

*betul tu....dan azam baru saya...saya nak kurangkan perbualan dgn rakan2 lelaki satu batch saya.bukan confine kan my batch only, tp seantero dunia! . 

* teringat lagi masa kena inject Vaccine HBV selasa lepas... hampir semua kami dipilih utk kena inject. dan alhamdulillah tukang inject nye perempuan...dan dibuat kat dalam bilik...syukur...dah la kena inject i.m. kat deltoid muscle...memang sah2 la kena buat kat tempat tertutup...



* dan yg saya rasa Allah lindungi saya bila saya inject, saya ambik inisiatif sendiri utk tutup pintu bilik tu...xde pun kakak yg inject tu baham saya sbb tutup pintu...xde pon dia bg extra injection sbb sibuk tutup pintu....kenapa takut nak tutup aurat selagi situasi tu tak darurat??????????


In conclusion, utk post yg kali ni lebih kepada muhasabah diri....saya tak nak BOSAN JEMU mencari ilmu agama... sbb apa? sbb saya tau kalau saya bosan dalam perjuangan transformasi saya, saya tau saya adalah org yg lemah, kalah!!! Utk sahabat2 yg saya tak kenali/kenali ttp kita yg tgah dalam TRANSFORMASI ni...be cool... we're on the right tract. just go on. whenever we feel hard and things seem impossible for us, Allah will make it possible for us.. don't forget to ask from Him to let us make a forward step in this right tract all the time.... He is The One that brought us back to this right tract, try your best not to stop to take some rest or sleep....this tract is a special tract... once you stop to get a rest/sleep, you actually reducing the workloads of Syaitan, and you'll end up by giving it up.

Jika ada 10 org berjuang di jalan Allah, pastikan kita salah seorang daripada 9 yg lain
Jika ada 100 org yg berjuang di jalan Allah, pastikan kita lah salah seorang dpd 99 org yg lain
Jika ada 1000, jika saya adalah org yg ke 999, saya tetap digelar org yg berjuang di jln Allah...

La tahinu wa la tahzanu!!! [ jgn lemah dan jgn bersedih!!!]

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman. [Ali Imran : 139]

Wallahualam...



Sunday, October 2, 2011

:: Friends, another structure of my backbone ::


(Pada hari kiamat kelak) orang yang bersahabat saling bermusuhan di antara satu sama lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa." (al-Zukhruf:67)


Source : http://dukeamienerev.blogspot.com

Assalamualaikum warahmatullah.....

Alhamdulillah for everything, O Allah..
For still giving me another day and chance to make a post.

InsyaAllahu Ta'ala...I gonna share about the precious people [besides my family ], that always bear with me, cling with me... for almost 10 years since back then...thanks Allah for giving me another bless, to get to know them....they're not among ustaz-ustazah to-be, which they don't have to be at all...From my previous post, I've written a little bit about Nana...Nana was my roommate in Kolej Matrikulasi Labuan....

For the first time in my life, I gonna share about not just one but several friends of mine which do enlighten my life until now.. some of them were my primary schoolmates. some of them were my secondary schoolmates. When, where, or how I get to know them are not important at all nor to discern them from the duration of the friendship. they just make it the same..

It has been almost 2 years since I left KML with 1001 memories. how I changed drastically. the way I thinking...my so-called khemah-like appearance... many of them didn't know about the new version of me.

Spending raya at home this year was really a long-lasting moment to be remembered. it is a life-time memories to be marked! despite having my lovely family to celebrate raya with me,making our raya into the most hilarious raya as we could, I was like thinking that I need nothing more despite them to cheer up my life.

But Allah reminded me of my old friends, those that I left without any clues during my transformation and transition time.
Alhamdulillah....Allah had given me another chance to celebrate raya 2011 with them.

and for sure, they were a bit [errr] surprise to see me except Pikah, Zety, Shirly and adib. the rest were like "...... "

Although they were not saying out how surprise they were to see me , but I could easily felt kind of something.. their emotional reactions were all transparent and I could easily observe those reactions... hehehehe...

To see someone with a kind of reaction about you doesn't need for them to say something like this...

"aie...ketika cinta bertasbih dah meresapi jiwa kawanku...apa harus aku buat??sob sob sob"

or might be this...

" ni banyak sangat tengok ceghita indon ni...tu la pasai.....awat na dok buat tudung lagu khemah....tak panas ka?"

or should be something like....

" aku ni takut bebeno tengok si anu ni bertudung rupe tu...ntah2 dia ni ajaran mana ntah dia ikut....simpang malaikat 44 anak aku jadi macam tu...."

STOP IT!!! stop with those imaginations....!!

I whispered to my heart, " don't worry...they will accept you...." calming my own uneasy feeling.

To confront them, it was hard for me... as they knew me very well during our school-time...how naughty I used to be....how bising I used to be...how I love to play around with them..making fun of each other.....

now, InsyaAllah, I'll try my best to leave all my mischievous acts. '

thank you for making my life into different colors.. we might be apart... we might now choose to have different kind of friends in our new world as a 20's... nonetheless, please spare just one segment in our hearts to be filled with the priceless memories that we had subconsciously build together back then.

A reminder for you guys, lets make our life a step by step closer to our Creator....
Let us return back to the path of Allah with all of our hearts. let us become the next generation of muslim that really practice Islam in our temporary life in this non-permanent world. I am not becoming a 'pelik' but I just wanna synchronize and fit myself as a real muslim. obeying all of the commands of Allah a'zza wajalla in the Holy Quran...practising 5-time prayers, leave behind unnecessary stuffs that has nothing to do with Islam or anything that never make us recall our Creator...make us forget to remember Allah in our life...make us feel that the death is still far from us...MasyaAllah...leave them... I am not saying that this is the best way to appear as a muslim or to behave like a muslim.. if you just figure out a better way, as long as it brings you closer to HIM, just do it...Let us change for the Ummah and help Muslim friends across the world to strengthen back the Ummah of Rasulullah ... and please forgive me for everything....May Allah purifies our hearts, May Allah fills our hearts with the knowledge of Islam, May Allah make the surah[s] in Holy Quran engraved in our hearts easily so that wherever we go...whatever problems that we might encountered with, so that we always get the answers from Him... shall you?

You guys make up another structure of my backbone...that is why you guys are mentioned here....thanks for the support.... Let us change to a better muslim! devoting ourselves into the path of Allah...I am so afraid that I'll not be able to make my footstep in His Greatland just because I never ask you guys to change or to be more conscious on how weak the Ummah of Islam now...I really wanna meet Prophet Muhammad Peace Be Upon Him.....I don't want him to be sad of how weak his ummah is...


Hadis Persahabatan: Ikatan Setiakawan Kerana Allah
"Ikatan iman yang paling teguh ialah setiakawan demi Allah dan berkonfrontasi demi Allah, kasih demi Allah, benci pun demi Allah." (Riwayat Tayalasi, Hakim, Tabarani fi al-Kabir dan al-Ausat, Ahmad, Ibn Abi Syaibah, dan Ibn. Nasr)
Source : http://dukeamienerev.blogspot.com






#Kenangan 2008
#5 Allamanda 2008

wallahuallam bi showwab
Taqqaballah minna wa minkum


Sunday, September 18, 2011

sabar itu adalah pada hentaman yg pertama

Assalamualaikum warahmatullah.....

sedihnya hati....sabarlah wahai hati....

peritnya persahabatan....
indahnya ukhuwah.....

dua ayat yg berbeza namun merujuk kepada subjek yg sama....FRIENDSHIP

teringat sewaktu di KML dahulu kala, saya seorang yg tidak pernah duduk di asrama semasa alam persekolahan, tidak kenal erti tidur sekatil dan sebantal dengan teman sebilik, tidak betah berkongsi air liur dgn kwn2, tidak suka beralah jika ada perbalahan dgn teman2, egois...begitulah saya dahulu... begitulah....

saya jahat....saya tidak begitu ambil tahu akan perasaan sahabat2 saya...saya benci mereka tanpa usul periksa jika saya dapat tahu diri diumpat...sayalah org yg akan memaafkan bukan yg meminta maaf walaupun byk masanya kesalahan itu saya yg mulakan. begitulah saya dahulu...jahatkan....

di KML, bermulalah Allah mendidik saya erti persahabatan, betapa indahnya sabar dalam persahabatan, betapa kuatnya jika kita yg meminta maaf....

It was so different from any points that I thought. saya fikir, jika saya minta maaf...Ah malulah!! go to hell!!! mencarut dan seumpamanya....

namun, cubaan pertama saya di KML utk meminta maaf walaupun ia bkn kesalahan saya, TERNYATA sangat indah...tiada timbul rasa malu, benci,dengki....seriously....

Di KML jugalah Allah menemukan saya dengan seorang insan yg sangat mulia hatinya...dialah roommate saya semasa di KML....Nana...

betapa Allah sayangkan saya...dia ajarkan indahnya sabar itu melalui hambaNYA...terima kasih Ya Allah... nana, sgt sabar dgn sikap ego saya....seorang yg tabah menjalani kehidupan tanpa org tua di sisi.....seorang yg tidak lekang dgn senyuman manisnya.... tidak mudah menangis... apa lah saya jika dibandingkan dgn nana....saya cepat menangis....cepat stress....even dalam exam pun kalau tak dapat result yg saya nak, I would cry my heart out...manja tak tentu pasal....tak nak mengalah kalau bergaduh.....dan byk lagi la....

setahun di KML, saya tidak berbaik dgn seseorang... entah knapa....nana lah org yg sanggup menarik saya sehinggalah saya sampai juga di airport di saat seseorang itu hendak pergi. dan akhirnya utk pertama kali, saya mengucapkan maaf...--_--

tidak disangka, tidak lah buruk benar perasaan jika kita mengucapkan maaf....

baru2 ini, saya telah diuji lagi dgn kekuatan say utk meminta maaf. entah kenapa, salah seorang shbt saya tiba2 berubah sikap dgn saya.... dia cepat menolak apa yg saya cdgkan. dia akan memberhentikan saya bercakap ... dan kemuncaknya, saya tahu dia marahkan saya... seriously, kalau dia berjumpa dgn my old version, I would just say something that might hurt her...and I might just kick her out of my room... tetapi, Allah memberi saya kekuatan utk meminta maaf dgnnya walaupun saya tidak tahu apa kesalahan saya....and the way dia respon, it really hurt me so much...I couldn't help myself to stop crying at that moment. my heart hurts very much...

I am not a perfect human being. kalau ada yg terasa atau marah dgn saya, don't worry...I won't think or talk bad about you guys instead I would blame myself entirely.

saya yg jahat... saya yg mulakan dulu...saya yg ckp bkn2 dulu... ini yg saya akan fikir...saya akan salahkan diri saya sendiri.....

saya terus teringat Nana... sumber kekuatan saya dalam persahabatan.... pada masa kejadian, saya nak sahaja Nana ada depan saya so that saya boleh peluk dia....dan dgr dia pujuk saya...that priceless quality of nana.... hati saya tenang kalau dia bagi nasihat...

namun, saya sedar, nana pun ada life dia sendiri,... and dia tak boleh be with me 24/7. and advice for myself, do accept people around me just as it is. although they are not nana and can never be like nana, but I have to accept them the way they are... and hopefully they will feel the same way too.....

fragile heart of mine..... just heal.... La tahzan...La tardob..... Allah knows everything.....

nana, I love and miss you so much for the sake of Allah....




wallahuallam


Monday, August 22, 2011

Malam Lailatulqadar + Ramadhan bakalan pergi....

Assalamualaikum warahmatullah...

[Allahumma Innaka ‘Afuwwun, Tuhibbul ‘Afwa, Fa’fu ‘Anni]

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf, Engkau

Menyukai Pemaafan, Karena itu, Berilah maaf kepadaku”

amin ya Robbal alamin...


23 Ramadhan dah...

di dalam usaha saya mencari kekuatan optimum utk beribadah di mlm2 sepuluh yg terakhir...diuji lagi....Ya Allah, Engkau Yang Maha Mengetahui sesuatu ilmu yg tidak hambaMu ini tidak tahu sama sekali.....

Di kesempatan ini, saya ingin mengajak saudara dan saudari, marilah kita memperbanyakkan ibadah....Ramadhan bakalan pergi...

tatkala lagu RAYA berkumandang menggantikan ZIKIR...
tatkala keriuhan PASAR MALAM mengalahkan keriuhan di masjid....
tatkala umat ISLAM menolak mu pergi, Ya RAMADHAN....
tatkala umat ISLAM memanggilmu datang, Ya SYAWAL...
SUNGGUH, HATI INI LEKAS DIHURUNG KESEDIHAN...
Ramadhan, tidakkah engkau ingin menganjakkan waktumu utkku?
Ramadhan, adakah cukup engkau menyaksikan hamba ALLAH ini beribadah?
Ramadhan, jangan pergi...bilakah kita akan bersua lagi?
Ramadhan, ALLAH 'azza wa jalla bakalan memanggilmu pergi tidak lama lagi...
menggantimu dgn SYAWAL...

Jika sebelum ini,
aku mengabaikanmu, Ramadhan...
aku memandangmu tiada perasaan, Ramadhan...
aku tidak mementingkanmu, Ramadhan....
aku menzalimi engkau, Ramdhan...
MAAFKANKU......


aku akur ketentuan Allah....
semoga dengan pemergianmu, aku istiqomah dalam ibadahku...dalam jihadku...
Ya ALLAH, aku akur....tiada PELUH yang menitis dari ibadah yang kuperbuat Ya Allah beerti betapa sedikit aku beribadah






Monday, August 15, 2011

MEREKA MATI KELAPARAN KITA MATI KEKENYANGAN...MASYAALLAH...


Assalamualaikum warahmatullah...

TAJUK dipetik dari tajuk video KOLEKSI VIDEO ISLAM TARBAWI...


The Account Number : 14-023-01-002571-8 (Bank Islam/ BIMB)
e-mail : somalia@haluan.org.my
website : www.haluan.org.my
Contact person : Dr Baharudin Suri (0197559169)
[Ketua Misi Talian Hayat Pelarian Somalia

Wallahuallam...

Monday, August 8, 2011

I HEART THEM VERY MUCH!

Assalamualaikum wbt. I would like to share something that make my HEART trembles so hard [non-stop] subhanallah walhamdulillah walailahailallah allahuakbar!


but sorry my brothers and sisters in Islam. sampai skrg tak pandai2 upload video so I just dropped the link here. jazakallah.

Sunday, July 31, 2011

ahlan wa sahlan ya RAMADHAN...I'm longing for you!!

Asslamualaikum warahmatullah my friends.

Happy fasting month! hooray!!!

Selamat menyambut RAMADHAN...jadikan ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelumnya. bukan hanya berpuasa, tetapi banyakkan ibadah2 yg lain. mari sama2 beramal. jom!


Saturday, July 9, 2011

Dakwah for ISLAM...



Assalamualaikum warahmatullah wahai pencinta Allah. Macam mana kasih anda pada Illahi hari ni>??? Peace be upon you guys.

First of all, for those born as a muslim, I am begging you guys, Please be thankful to Allah . Alhamdulillah. say it ! Frankly speaking, I extremely couldn't imagine IF I WERE born as somebody which is not muslim. Nauzubillah.

I am giving you a situation. What do you feel if you are always generously giving everyone your money [or anything which belong to you, which is very USEFUL for them], but they never thank you not even ONCE. How do you feel? Happy? Definitely you will stop giving them of what they need, right? This is the analogy between Allah[The Creator] and us[His creation]. what makes difference from the analogy is that Allah never stop giving us what we need, whether you are muslim or not.

BUT WHY? The answer is extremely simple!
Because He is The Exceedingly Compassionate to the MANKIND
and for MUSLIM, ALLAH IS THE EXCEEDINGLY MERCIFUL...


Where do you get your oxygen for you to breath everyday? how do you make the molecules then? or the physician creates the molecules? But who creates the physician then????

The absolute answer is ALLAH .

There is no God accept than Allah. He creates everything, really! the oxygen, trees, animals, stars, planets, ....EVERYTHING!!!! Subhanallah. Please deeply think about this my brothers and sisters! For those who are not a muslim yet, please REVERT [instead of using CONVERT] to Islam . Islam is wonderful in every aspects. trust me, really!



Please watch this video and please, never think that I'm showing off those that easily saying La Illaha Illallah Muhammad Rasululullah...but this is the reality out there. Open your eyes for the truth. The truth will never kill you. The truth will never poke your eyes and make you blind, instead it makes your sight become even more BRIGHTER than before as you helplessly see Allah's creations everywhere. Trust me...But since there is some technical error has occurred, I couldn't upload the video, but never mind..I just leave the link here. Please watch this link.

http://www.youtube.com/watch?v=4kvmrc8lCa0


http://www.youtube.com/watch?v=-gZOxddqjjw&feature=related

please go and watch. don't be afraid.



Wallahuallam.